Bygherre: Vága Kommune

Byggeår: 2012-14

Areal: 3.600 m2

Budget: 45 mill. 

 

Vandet og de stejle fjelde er stærke karaktertræk i det færøske landskab. En dramatisk scenografi, hvor havet og øerne skaber udsigten fra skolen.

Skolen er designet, så den er naturligt placeret parallelt med landskabets kurver. Bygningens hovedindgang er placeret på den nordlige side af skolen, så den giver ly for vinden. Bygningen skuer mod boligområdet og den ny parkeringsplads, som bindes sammen med hovedindgangen med en gangbro. Du kommer ind i det centrale rum, som er selve hjertet i skolen, og herfra har du en storslået udsigt over vand og en af de smukkeste øer på Færøerne, Koltur.

Centralt rum

Skolen er indrettet som en lang bygning i landskabet med en kerne – et hjerte. På den ene side af det centrale rum ligger klasseværelser og på den anden side faglokaler. Alle de centrale funktioner ligger i bygningens centrale rum, der binder hele skolen sammen.

Etagerne er forbundet med er stor trappe, hvor den dobbelte del fungerer som sæder og som elevernes mødeplads, hvor de kommer for at slappe af og hygge sig. Rummet orienterer sig mod syd og den enestående udsigt. Interiøret har klare og stærke farver for at stimulere elevernes sanser og give en følelse af velvære.

Relation til landskabet

Da skolen blev designet og planlagt, havde vi fokus på at opnå så megen kontakt med det omkringliggende landskab. De store, åbne sektioner i facaden er rettet mod vandet. Vi har placeret fælles funktioner som cafeteria og bibliotek i interiøret, og lagt vægt på at udnytte dagslyset så meget som muligt. Ligeledes elevernes og lærernes velvære.

Skolens form og materialer refererer til de mørke klipper og de traditionelle kåde farver i færøske bygninger. Skolen fremstår som en solid front og særkende for bygden.

Indgangen til underetagen giver adgang til udendørsområdet og elevernes aktivitetszoner. Bygningskroppen skaber sammen med det omkringliggende område et særligt udendørs rum op til bygningen.

Skolen på Giljanes

006 - 20140330-IMG_8790
007 - 20140330-IMG_8793
012 - 20140330-IMG_8821-Edit
021_-_Giljanes_skúlin_HDR2-1
019 - 20140330-IMG_9083
016 - 20140330-IMG_8987
015 - 20140330-IMG_8952-Edit
023_-_Giljanes_skúlin_HDR2-3
022_-_Giljanes_skúlin_HDR2-2
005 - 20140330-IMG_8772-Edit-2
014 - 20140330-IMG_8879-Edit

den stedbundne nordiske arkitektur

© 2020 by SNA             SNA arkitekter ApS | Øster Søgade 22 | 1357 København K |  Danmark | Tel + 45 5373 9495    | sna-arkitekter@sna.dk